Sådan får du gang i biopejsen

I dag er en af de helt store trends for møblering og indretning det at skabe stemning, og gerne med noget levende. Hvorfor så ikke bruge den levende ild, som en biopejs tilbyder med dens rene flammer?

Biopejse er smarte til denne form for indretning, fordi de ikke soder, og dermed kan man stille dem, hvor end man vil i hjemmet. Men der er lang vej fra at have idéen til faktisk at få biopejsen til at brænde – her er nogle af de ting, som du skal igennem. Du kan også se her.

Vælg, hvor biopejsen skal stå

Det allerførste, som du skal vælge, er jo selvfølgelig, hvorhenne den givne biopejs skal placeres. Og det afhænger også af, hvilken model du vælger.

Nogle biopejse kan eksempelvis hænges op, så de kan sidde på en væg, mens andre har fødder. Disse modeller med fødder er ofte perfekte til større rum, hvor de kan fylde mere.

Det er værd at nævne, at nogle modeller er indbygningsmodeller. Det betyder altså, at de bliver bygget ind i en væg. På denne måde kommer din biobrændsel pejs til at ligne en rigtige kamin, som vi kender dem fra sommerhuse såvel som ældre huse.

Ild skal der til – hvordan?

At få tændt op i biopejsen kræver ikke særligt meget, og det kan være noget nemmere at holde gang i ilden, end det er med en traditionel pejs.

I enhver biopejs er der et brandkar. Der heri bioethanolen, som er det stof, der rent faktisk brænder, skal placeres i. Det betyder, at det er afgrænset, og du vil lægge mærke til, at brandkarret har en meget lille åbning, som giver en kontrolleret flamme.

Når ethanolen er placeret i karret, så skal der bare tændes op med en lighter. Du vil så se, at der opstår en lille flamme, der langsomt vil brede sig ud. Det er fordi, at mere og mere af bioethanolen bliver varm og altså også antændes.

Gode tips til brug af en biopejs

For at få mest ud af din biopejs og samtidig opretholde din egen sikkerhed, så er der nogle generelle tips, som bør følges.

Først og fremmest, så skal du sørge for, at der kun hældes bioethanol direkte ned i brandkarret. Det er ret let at opnå ved at bruge en tragt. Skulle du spilde, så skal du tørre det op – ellers er der en chance for, at ilden ikke bliver kontrolleret nok.

Derudover, så skal du heller ikke hælde mere brændsel på, mens ilden brænder. Igen er brandkarret det, som gør, at ilden er flot og kontrolleret. Ved at hælde brændsel oveni risikerer du at ødelægge dette.

Til sidst, så bør det nævnes, at du altid skal kvæle ilden. Du må ikke puste den ud eller hælde vand på. Når den er blevet kvalt, så skal der gå omtrent 20 minutter, før du hælder nye ethanol på. Det giver nemlig varmen tid til at aftage, så den nye ethanol ikke bliver varm med det samme og producerer flammer.