Ny eller gammel bygning – du kan selv sætte tagrenderne op

Det er mere enkelt at montere tagrender på en bygning, end det umiddelbart lyder. Er du frisk på at kravle op på en stige hele vejen rundt, så er det bare at kaste sig ud i det.

Du skal starte med at montere konsoljern eller lange rendejern. Det er dem, tagrenden skal hvile på. Efter at have målt det hele op, skal du bore huller, der hvor der skal sidde en tud, og du skal montere endebunden.

Dernæst skal hele tagrenden sættes op under tagskægget, derefter monteres alle samlestykkerne og til sidst tudstykket. Det sidste, der skal monteres, det er nedløbet. Det er kort fortalt, men det er det arbejde, du skal udføre, for at få en ny og fungerende tagrende.

Skal du gøre arbejdet selv, så er det lettest at bruge plast og ikke dem i metal. Dem i plast er så meget lettere at montere, og det er en fin løsning, der fungerer rigtig godt. Den kan derfor kun anbefales til alle gør-det-selv folk.

Husk der skal være et naturligt fald

Konsol- og rendejern skal bukkes, jo tættere de kommer på nedløbet. Det sikrer, at vandet løber den rigtige vej, og at vandet bliver ledt ned i nedløbsrøret og derfra enten ned i kloakken eller ned i en regnvandstønde, hvis du har valgt den løsning.

Når du bukker jernene, skal du være omhyggelig med, at faldet bliver større og større, men at der samtidig ikke skabes for stort et fald, så tagrenden bliver skæv. Ved at bruge en snor på dine jern, kan du sikre, at de har den helt rette hældning, inden du monterer selve tagrenden.

Dem i plast har flere fordele

Har du valgt den praktiske løsning i plast, vil du opdage, at de ikke kun er lettere at montere end dem i metal. De er også lettere at skære til og bore i, men husk at fjerne grater, så de slutter bedre tæt til hinanden.

En anden rigtig stor fordel er deres vægt. Når du skal op og ned ad en stige og montere tagrenderne, vil du blive rigtig glad for den lange vægt. Er tagrenderne meget lange, kan du dog alligevel få brug for en makker, for det kan være lidt besværligt at balancere med dem og få dem på plads.

Alle samlinger limes. Derfor er det så vigtigt at fjerne alle grater, for det sikrer, at de kan holde tæt, om det så er tagrenden eller selve nedløbsrøret. Vejret skal derfor være til det, når du monterer det hele.

Den sidste finish er også vigtig

Det er ikke det mest interessante af rense tagrender, men det er nødvendigt. De kan nemt stoppe på grund af blade og andet skidt, og derfor er det en rigtig god idé at tjekke dem jævnligt. Hvis du gerne vil slippe for bare noget af dette arbejde, så kan du montere et tagrendenet, der sikrer, at de fleste blade tørrer ud og blæser væk i stedet.

Det kan ikke tage alt, men det kan tage så meget, at du ikke skal op og klatre mere end højst nødvendigt. Og så er der den ting mindre at spekulere på.

Hvis du er rigtig heldig

Nogle gange kan du slippe for at sætte nye jern op på husmuren. I noget tilfælde kan du fjerne den gamle tagrende, og er jernene i god stand, kan de sagtens genbruges til den nye. Det giver dig meget mindre arbejde, og da tagrenden sidder under taget, kommer du heller ikke til at skade det.

Er du ikke så heldig, så skal det hele skiftes. Men som du kan se, så er det en opgave, der kan klares med lidt snilde, helt almindeligt værktøj og n stige, der er høj nok til at nå. Har du ikke mod på det, så kan et tømrerfirma klare din tagrende. Der er mange håndværkere, der kan hjælpe med dette.

Har du brug for en på et haveskur eller på carporten, så skal de monteres på helt samme måde. Her er der måske ikke naturligt en kloak, og her kan en regnvandstønde være en løsning, for at få lave en stikledning til kloakken er et noget større arbejde, som skal udføres af en autoriseret installatør.